Targ Regionalny w dawnym stylu
„Średniowiecze na talerzu” – pod takim hasłem odbędzie się najbliższa edycja Targu Regionalnego. Zaplanowano go w niedzielę, 26 października przy ul. Giełdowej. Start o godz. 9.
Uczestnicy tego wydarzenia będą mieli okazję poznać produkty typowe dla kuchni polskiego średniowiecza, czyli m.in. dawne odmiany zbóż – płaskurkę i samopszę, a także miody w różnej postaci. Będzie można spróbować różnych wypieków, ale też posłuchać opowieści o produktach kuchni średniowiecznej oraz o ich zastosowaniu w naszych czasach. Degustacje przygotują producenci zdrowej lokalnej żywności, a wydarzenie poprowadzi Paweł Piszczek, ekspert kulinarny.
Udział w Targu Regionalnym jest bezpłatny.
Zadanie jest realizowane przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego w ramach Otwartego konkursu ofert na realizację zadań publicznych Województwa Małopolskiego w obszarze kultury, sztuki, ochrony dóbr kultury i dziedzictwa narodowego pn. „Zasmakuj w Małopolsce” w roku 2025.
(ww)