„Tarnowianie dla klimatu – małe kroki, wielka zmiana” - kupuj lokalne produkty - TARNÓW - Polski Biegun Ciepła

„Tarnowianie dla klimatu – małe kroki, wielka zmiana” - kupuj lokalne produkty

Dobiegamy do finału kampanii edukacyjno – informacyjnej „Tarnowianie dla klimatu – małe kroki, wielka zmiana”, w ramach której przez ostatnie dni prezentowaliśmy praktyczne sposoby dbania o środowisko i klimat.

grafika jabłka

W ostatnim dniu poruszamy temat, który ma ogromne znaczenie zarówno dla ekologii, jak i dla lokalnej gospodarki – kupowanie produktów lokalnych.

Dlaczego warto kupować lokalnie?

Wybierając produkty wytwarzane w naszym regionie, wspieramy znacznie więcej niż tylko lokalnych producentów. To decyzja, która wpływa na środowisko naturalne, jakość życia mieszkańców i rozwój miasta.

 

Korzyści płynące z kupowania lokalnie:

  • Mniej transportu – mniej emisji

Produkty nie muszą pokonywać setek kilometrów ciężarówkami czy samolotami.To realne ograniczenie emisji CO₂ i zanieczyszczeń powietrza.

 

  • Świeżość i jakość

Żywność lokalna jest zazwyczaj zdrowsza i bardziej naturalna, bo nie wymaga długiego przechowywania ani stosowania konserwantów.

 

  • Wsparcie dla lokalnych przedsiębiorców

Kupując od pobliskich rolników, rzemieślników i producentów, wzmacniamy lokalną gospodarkę i tworzymy miejsca pracy.

 

  • Ochrona bioróżnorodności

Lokalne gospodarstwa często stosują bardziej zrównoważone metody upraw i hodowli, wspierając różnorodność roślin i zwierząt.

 

  • Budowanie więzi społecznych

Targowiska, bazarki i sklepy są miejscem spotkań mieszkańców, wymiany wiedzyi wzmacniania lokalnej wspólnoty.

 

Jak zacząć kupować lokalnie?

1. Wybieraj lokalne targowiska i bazary

To najlepsze miejsca, by znaleźć świeże warzywa, owoce, pieczywo czy produkty regionalne.

 

2. Zwracaj uwagę na oznaczenia pochodzenia

Coraz więcej produktów w sklepach jest opatrzonych etykietami informującymi o lokalnym źródle.

 

3. Korzystaj z kooperatyw i gospodarstw ekologicznych

Wiele lokalnych gospodarstw oferuje dostawy warzywnych skrzynek lub sprzedaż bezpośrednią.

 

4. Wspieraj małe zakłady rzemieślnicze

Piekarnie, warzywniaki, sklepy mięsa i nabiału często oferują produkty wyższej jakości niż duże sieci.

 

5. Planuj zakupy

Świadome zakupy to mniej marnowania żywności oraz mniejsze obciążenie dla środowiska.

RAZEM MOŻEMY WIĘCEJ! 

Kampania edukacyjno-informacyjna realizowana jest w ramach projektu LIFE-IP EKOMAŁOPOLSKA „Wdrażanie Regionalnego Planu Działań dla Klimatu i Energii dla województwa małopolskiego” (LIFE-IP EKOMALOPOLSKA/ LIFE19 IPC/PL/000005) dofinansowanego ze środków programu LIFE Unii Europejskiej oraz Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.


Europejski Fundusz Rozwoju RegionalnegoEuropejski Fundusz SpołecznyProgram czyste powietrze - weź dotację, wymień piecEkointerwencja - Zgłoś spalanie odpadów lub naruszenie uchwały antysmogowejCiepłe mieszkanieTarnów.pl miesięcznik miejski