Kraina zielonej koniczyny z Festiwalem
Na mapie destynacji Festiwalu Kuchni i Kultur Świata znowu pojawiła się Irlandia. Najmłodsi dzisiaj poznają historię Świętego Patryka i Leprikona, ci starsi natomiast zasmakują stew, czyli gulaszu na piwie.
Od godziny 16 na tarnowskim rynku dzieci będą miały okazję stworzyć kapelusz irlandzkiego skrzata, ozdobną koniczynę na szczęście, pokolorować fantazyjne malowanki i podjąć wyzwanie w poszukiwaniu złotych monet. Zajęcia będą prowadzone przez Fundację Pracownia Kreatywna. Udział w wydarzeniu jest bezpłatny i nie wymaga rezerwacji miejsc.
Starsi natomiast, od godziny 18 na rynku będą świętować Dzień Świętego Patryka pokazem kulinarnym, który przybliży jedno z ulubionych dań Irlandczyków, czyli stew – gulasz na piwie Guinness. Udział w wydarzeniu jest bezpłatny i nie wymaga rezerwacji miejsc.
Wieczorem natomiast zmieni się klimat na rynku – zamiast zielonych skrzatów zobaczymy pokaz gorącej salsy. Najlepsi tancerze z tarnowskiej szkoły Baila Studio wprowadzą krok po kroku w ten popularny taniec. Będzie lekcja Salsy Cubany, Bachaty Solo i pokaz Rueda de Casino. Udział w wydarzeniu jest bezpłatny i nie wymaga rezerwacji miejsc.
(mt)